0 items - 0.00лв.

Your shopping cart is empty

Why not add some items in our Shop
За контакт: borovprashec.original@gmail.com +359 884 09 02 25

КАФЕТО КОЕТО УВЕЛИЧАВА СКОРОСТТА НА МЕТАБОЛИЗМА

by Borov Prashec

Може ли кафето да увеличи метаболизма ви и да ви помогне да изгаряте мазнините? Кафето съдържа кофеин, който е най-често използваното психоактивно вещество в света. Кофеинът също е включен в повечето търговски добавки за изгаряне на мазнини днес - и то с добра причина. В допълнение, това е едно от малкото известни вещества, които помагат да се мобилизират мазнините от мастната ви тъкан и да се увеличи метаболизмът. Но наистина ли кафето ви помага да отслабнете? Тази статия подробно описва доказателства.

Той осигурява енергия, антидепресант, повишава мозъчната функция, подобрява мисленето и цялостното благополучие. Той подобрява метаболизма и ускорява разграждането на мазнините и насърчава загубата на тегло. Повишава функцията на бъбреците и участва в почистването на бъбреците, диуретик. Хората, които пият кафе, често имат по-малък риск от развитие на диабет и по този начин се предпазват. Кафето съдържа стимуланти- много биологично активни вещества, съдържащи се в кафените зърна, влизат в крайната напитка. Някои от тях могат да повлияят на метаболизма.

Кофеин: Основният стимулатор в кафето.

Теобромин: основният стимулатор на какао; намира се и в по-малки количества в кафето.

Теофилин: друг стимулант, който се намира както в какаото, така и в кафето; се използва за лечение на астма. Хлорогенна киселина: едно от основните биологично активни вещества в кафето; може да помогне за забавяне на усвояването на въглехидратите.

Най-важният от тях е кофеинът, който е много мощен и щателно изучен. Кофеинът действа като блокира инхибиторен невротрансмитер, наречен аденозин.ато блокира аденозина, кофеинът повишава функционирането на невроните и освобождаването на невротрансмитери като допамин и норепинефрин. Това от своя страна ви кара да се чувствате по-енергични и будни. По този начин кафето ви помага да останете активни, когато се чувствате уморени. Всъщност това може да подобри изпълнението на упражненията средно с 11-12%. РЕЗЮМЕ Кафето съдържа редица стимуланти, предимно кофеин. Кофеинът не само увеличава метаболитната скорост, но и повишава активността.

  Кафето от бял боб може да помогне за мобилизиране на мазнини от мастната тъкан

Екстрактът от бял боб инхибира превръщането на нишесте в глюкоза. Колко е ефективна? Екстрактът от бял боб може да намали нишестето, което се превръща в глюкоза в храната, с 66%, което до голяма степен контролира повишаването на кръвната захар. Тъй като 66% нишесте не се абсорбира в захар с ниско молекулно тегло, екстрактът от бял боб има значителен ефект на загуба на тегло. Експерименталните данни показват, че след 30 дни от експеримента, доброволците са загубили 3 кг, а обиколката на талията е намалена с 3 cm.


Фокус група от 60 здрави хора, възраст 25-45 години (с наднормено тегло 5-15 кг). Отслабване - 3 кг за 30 дни, обиколката на талията намалява с 3 см

Кофеинът също стимулира нервната система, която изпраща директни сигнали към мастните клетки, като им нарежда да разграждат мазнините. Това се постига чрез повишаване нивото на хормона адреналин. Адреналинът преминава през кръвообращението ви към мастните тъкани, като им дава сигнал да разграждат мазнините и да ги освобождават в кръвта. Разбира се, отделянето на мастни киселини в кръвта ви няма да ви помогне да загубите мазнини, ако не изгорите повече калории, отколкото консумирате в диетата си. Това състояние е известно като отрицателен енергиен баланс. Можете да постигнете отрицателен енергиен баланс, като консумирате по-малко или повече, докато спортувате. Друга допълнителна стратегия е да приемате добавки за изгаряне на мазнини като кофеин.

РЕЗЮМЕ Чрез повишаване нивото на адреналин в кръвта кофеинът насърчава отделянето на мастни киселини от мастната тъкан. Тъй като 66% нишесте не се абсорбира в захар с ниско молекулно тегло, екстрактът от бял боб има значителен ефект на загуба на тегло.

  Кафето може да увеличи скоростта на метаболизма

Скоростта, с която изгаряте калории в покой, се нарича скоростта на метаболизма в покой (MPS). Колкото по-висока е метаболитната скорост, толкова по-лесно е да отслабнете и толкова повече можете да ядете, без да наддавате на тегло. Проучванията показват, че кофеинът може да увеличи SMP с 3–11%, докато големите дози имат по-голям ефект. Интересното е, че по-голямата част от увеличаването на метаболизма се причинява от увеличаване на изгарянето на мазнини. За съжаление ефектът е по-слабо изразен при тези, които страдат от затлъстяване, но в комбинация с кафе и екстракт от бял боб, загубата на тегло и намалените мазнини значително се увеличават, както беше показано по-горе. Едно проучване установи, че кофеинът с екстракт от бял боб увеличава изгарянето на мазнини с 29% при хората.

ОБОБЩЕНИЕ Кофеинът увеличава метаболитната скорост в покой, което означава, че увеличава броя на калориите, които изгаряте в покой.

Кафе и загуба на тегло в дългосрочен план

Има едно сериозно предупреждение: хората стават по-толерантни към кофеина с течение на времето. В краткосрочен план кофеинът може да увеличи скоростта на метаболизма и да увеличи изгарянето на мазнини, но след известно време хората стават по-толерантни към ефектите и той спира да работи. Но дори и кафето да не ви накара да изразходвате повече калории в дългосрочен план, все още има шанс той да притъпи апетита ви и да ви помогне да ядете по-малко. В едно проучване кофеинът е повлиял на намаляване на апетита при мъжете, но не и при жените, като ги е накарал да ядат по-малко с храна след прием на кофеин. Друго проучване обаче не показва ефект при мъжете. Дали кафето или кофеинът могат да ви помогнат да отслабнете в дългосрочен план, може да зависи от човека. Понастоящем няма доказателства за такива дългосрочни ефекти.

РЕЗЮМЕ Хората могат да развият поносимост към кофеин. Поради тази причина пиенето на кафе или други напитки с кофеин може да бъде неефективна стратегия за отслабване в дългосрочен план.

 Въпреки че кофеинът може да увеличи метаболизма ви в краткосрочен план, този ефект се намалява при дългосрочно пиещите кафе поради поносимост. Ако се интересувате преди всичко от кафето в името на загубата на мазнини, най-добре е да промените навиците си да пиете кафе, за да предотвратите повишаване на толерантността. Може да пиете на  цикли от две седмици, почивате една седмица и тогава ефектът ще бъде възможно най-висок.

Разбира се, има много други добри причини да пиете кафе, включително и факта, че кафето е един от най-големите източници на антиоксиданти в диетата.

КУПЕТЕ ЧЕРНО КАФЕ ЗА ОТСЛАБВАНЕ ТУК

 

 

Share this article

Leave a comment