ДА УХАЕ НА КОЛЕДНИ СЛАДКИ-ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ
КОЛЕДНИ СЛАДКИ
Необходими продукти:
- брашно -3 чаши
- масло- 50 грама
- захар/за сиропа/-1 чаша
- захар/за карамелизиране/-половин чаша
- бакпулвер-1бр.
- вода-3/4 чаша
- смес от смлени подправки по желание/канела,индийско орехче,кардамон,карамфил/-2 ч.л.
Начин на приготвяне:
- Изсипете захарта за карамелизиране в подходящ съд и загрейте докато захарта добие приятен карамелен цвят.
- Добавете водата при непрекъснато бъркане,останалата захар,маслото и подправките.Сиропа е готов щом захарта се разтвори напълно.Свалете от огъня и охладете.
- Пресейте брашното с добавения към него бакпулвер и добавете към него охладения сироп.Замесете меко тесто.
- Разточете тестото на лист с дебелина 6-7 мм и изрежете каквито фигурки пожелаете. и намажете с яйчен жълтък.
- Бисквитките се пекат 8-10 мин в предварително загрята фурна на 200-220градуса.
КОЛЕДНИ ЕЛХИЧКИ
Необходими продукти
- брашно-2,5 чаши
- яйца-3 бр.
- масло-100 гр.
- мед-2 супени лъжици
- захар-1 супена лъжица
- бакулвер-1бр.
Начин на приготвяне:
От това тесто могат да се приготвят не само бисквити с различна форма,но и фигури с различна големина.
- Смесете всички продукти и замесете меко тесто.
- За приготвяне на елхички изрежете звездички с различна големина.
- За слепване използвайте бяла глазура.
Рецепта за яйчена глазура:
- 1 белтък
- 180гр. пудра захар
- 1 ч.л. лимонов сок
Студеният белтък заедно с лимоновия сок се разбива до получаването на пяна.Без да се спира разбиването постепенно се добавя и захарта до получаване на лепкава бяла глазура.
За бисквитки:
-150 г захар
- 200 г масло
- ванилова захар на вкус
- 1 яйце
- 3 супени лъжици какао
- 300-350 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер (или 0,5 с. л. гасена сода)
Смесете маслото със захарта и ваниловата захар, добавете яйцето, разбъркайте добре. Добавете какаото, бакпулвера, брашното и замесете тестото. Разточете тестото с дебелина 6-7 мм, изрежете различни фигури.
Покрийте тавата с хартия за печене или намажете с олио, разпределете фигурите, сложете във фурната, предварително загрята до 180 градуса. Печете 15-20 минути.
За глазура:
- 0,5 чаши пудра захар;
- 3-4 с.л. вода;
- хранително оцветяване по желание.
Водата, захарта и оцветителя загрейте до 50 градуса като бъркате.Ако глазурата е течна, добавете малко повече захар, ако е прекалено гъста, добавете малко вода.
Поставете готовата глазура в сладкарска торбичка, украсете охладените бисквитки. Вместо сладкарска торба можете да използвате обикновена найлонова торбичка.