ТУЧЕНИЦА-ЗА ОТСЛАБВАНЕ И ЛЕЧЕНИЕ
Какво е Тученица?
Тученица e листен зеленчук, който най-вероятно произхождат от Средиземноморския регион. Научното наименование на тученицата е Portulaca oleracea и е широко разпространено в цяла Европа, Азия, Близкия изток и Африка.В България се използва за лекуване определени стомашно-чревни заболявания, да предотвратява определени ракови заболявания, да защитава кожата, да засилва зрението, да укрепва имунната система, и увеличаване на циркулацията.
В 100 г пресни листа Тученица се съдържат 1,31 г оксалова киселина, повече, отколкото в спанак (0,97 г / 100 г) и маниока (1,26 г / 100 г).Тученицата има изключително високи нива на омега-3 мастни киселини за зеленчук, както и значителни количества фибри, витамин А, витамин С, В- витамини, желязо, магнезий, манган, калий, калций и мед.
Заради нейните ползи за здравето, има над 1200 клинични проучвания в САЩ.
Тученицата e се използва от праисторическо време и е широко разпространена в древна китайска медицина, както и в ранна аборигенна култура в Австралия!
Ползи за здравето на Тученицата
Подобрява здравето на сърцето
По отношение на повишаването на силата на вашата сърдечно-съдова система, тученицата може да помогне по различни начини.
Изследователите са открили високи нива на омега-3 мастни киселини в тученицата, по-високи, отколкото в някои рибени масла, които широко се считат за най-добрият източник на тези полезни мастни киселини.
Омега-3 помагат да се намали количеството на „лошия“ холестерол в организма и да се стимулира по-здравословен холестеролен баланс в кръвта ни.
Консумирането на храни, които са с високо съдържание на омега-3, е показало значително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, както и атеросклероза, като по този начин се предотвратяват сърдечни атаки и удари.
Освен това калият, намиращ се в тученицата, може да намали артериалното налягане.
Клинични проучвания доказват антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и е известно, че регулира липидния и захарния метаболизъм в организма.
Отслабване
Тученицата е с много ниско съдържание на калории, но е богат на хранителни вещества и е пълна с високо съдържание на диетични фибри.
Това означава, че хората могат да се чувстват сити след хранене с нея, без да увеличават значително калориите, като по този начин им помагат да отслабнат и да поддържат диетата си.
Насърчава развитието на малките деца
Въпреки че изследванията все още са в ход, ранните проучвания показват, че високите нива на омега-3 в храненето на малки деца са довели до намаляване на някои развиващи се разстройства, включително аутизъм, ADHD и други проблеми, засягащи милиони деца по целия свят.
Лекува стомашно-чревни заболявания
Някои хора могат да се отдръпнат от алтернативните медицински терапии за различните си здравословни проблеми, но в традиционната китайска медицина тученицата (известен като Ma Chi Xian в китайската медицина) е широко използван за лечение на всичко, от диария и чревно кървене до хемороиди и дизентерия.
И дори и днес тя се използва за лечение на голямо разнообразие от чревни заболявания.
Тези предимства се дължат главно на органичните съединения, които се намират в нея, включително допамин, ябълчена киселина, лимонена киселина, аланин, глюкоза и много други.
Грижа за кожата
Заедно с стомашно-чревни проблеми, тученицата може да помогне за лечение на голямо разнообразие от кожни заболявания.
Високите нива на витамин А, комбинирани с коктейла от съединения, намиращи се в този „плевел“, означават, че могат да намалят възпаленията, причинени от ужилване на пчели и змийско ухапване, когато се прилагат локално.
Подобрява здравето и външния вид на кожата, намалява бръчките и стимулира заздравяването на кожните клетки, за да премахнат белезите и дефектите, когато се консумира.
Предотвратява рака
Едно от най-разпространените и трагични заболявания в света днес е ракът, така че всеки антикарциногенен хранителен продукт е силно препоръчителен. Тученицата има значителни нива на витамин С и витамин А, които действат като антиоксиданти за предотвратяване на определени видове рак, особено белодробни ракови заболявания.
Също така съдържа и беталаинови пигментни съединения, които придават на растението отличителен жълт и червен цвят.
Бета-цианините и бета-ксантините са пряко свързани с анти-мутагенни ефекти в организма, което означава, че те предотвратяват свободните радикали да причиняват мутации в здравите клетки, като по този начин помагат да се предотврати развитието на рак.
Подобрява зрението
Витамин А и бета-каротин са свързани с подобряване на здравето и зрението на очите в продължение на много години.
Тученицата може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация и катаракта чрез елиминиране на свободните радикали, които атакуват клетките на окото и причиняват тези общи заболявания, свързани с възрастта.
Укрепва костите
Минералите, налични в тученицата, го правят здравословен избор за хората, които искат да предотвратят костна загуба.
Калцият, магнезий, желязо и манган са всички елементи, необходими за развитието на костната тъкан и за ускоряване на лечебния процес на костите в тялото ни.
Това може да помогне за предотвратяването на остеопороза, общо състояние, свързано с възрастта, което засяга милиони хора.
Подобрява циркулацията
Високото съдържание на желязо и мед в тученицата означава, че тя ще стимулира производството на червени кръвни клетки.
И двата вида минерали са от съществено значение за повишаване на кръвообращението, чрез доставяне на повече кислород до основните части на тялото и увеличаване на лечебната скорост на клетките и органите.
Освен това, желязото и медта също помагат за подобряване на растежа на косата и метаболитната ефективност!
Как да приготвим и използваме тученица в кухнята ?
Стъблата и цветните пъпки са годни за консумация. Откъснете здравите стъбла близо до корените, като използвате остър нож.
Готви се при ниска температура за по-кратък период, за да се запазят повечето хранителни вещества. Въпреки че антиоксидантните свойства се намаляват значително при пържене и варене неговите минерали, каротини и флавоноиди могат да останат непокътнати.
Ето някои съвети за използване:
⇒ Пресни, сурови листа могат да се използват като салата и като зеленчуков сок.
⇒ Свежите, нежни листа се използват в салатите. Подправени и леко задушени стъбла и листа, служи като гарнитура за риба и пилешко.
⇒ Използва се също и в супа и къри (Goni soppu curry) и се яде с ориз , рецепти доста популярни за южна Индия.
⇒ Разбърква се и се смесва с други подобни, като спанак и зеленчуци.