Тученица- 10 изключителни ползи за здравето, отслабване и лечение
Тученицата има много предимства, които помагат в предотвратяването и лечението на заболяванията. Нека подробно разгледаме ползите :
Подобрява здравето на сърцето
По отношение на повишаването на силата на вашата сърдечно-съдова система, тученицата може да помогне по различни начини.
Най-забележително, изследователите са открили високи нива на омега-3 мастни киселини в пюрета, по-високи, отколкото в някои рибени масла, които широко се считат за най-добрият източник на тези полезни мастни киселини.
Омега-3 помагат да се намали количеството на „лошия“ холестерол в организма и да се стимулира по-здравословен холестеролен баланс в кръвта ни.
Консумирането на храни, които са с високо съдържание на омега-3, е показало значително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, както и атеросклероза, като по този начин се предотвратяват сърдечни атаки и удари.
Освен това калият, намиращ се в тученицата, може да намали артериалното налягане.
Клинични проучвания доказват антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и е известно, че регулира липидния и захарния метаболизъм в организма.
Отслабване
Тученицата е с много ниско съдържание на калории, но е богат на хранителни вещества и е пълна с високо съдържание на диетични фибри.
Това означава, че хората могат да се чувстват пълни след хранене с нея, без да увеличават значително калориите, като по този начин им помагат да отслабнат и да поддържат диетата си.
Насърчава развитието на малките деца
Въпреки че изследванията все още са в ход, ранните проучвания показват, че високите нива на омега-3 в храненето на малки деца са довели до намаляване на някои развиващи се разстройства, включително аутизъм, ADHD и други проблеми, засягащи милиони деца по целия свят.

Лекува стомашно-чревни заболявания
Някои хора могат да се отдръпнат от алтернативните медицински терапии за различните си здравословни проблеми, но в традиционната китайска медицина тученицата (известен като Ma Chi Xian в китайската медицина) е широко използван за лечение на всичко, от диария и чревно кървене до хемороиди и дизентерия.
И дори и днес тя се използва за лечение на голямо разнообразие от чревни заболявания.
Тези предимства се дължат главно на органичните съединения, които се намират в пури, включително допамин, ябълчена киселина, лимонена киселина, аланин, глюкоза и много други.
Грижа за кожата
Заедно с стомашно-чревни проблеми, тученицата може да помогне за лечение на голямо разнообразие от кожни заболявания, както добре.
Високите нива на витамин А, комбинирани с коктейла от съединения, намиращи се в тази „плевел“, означават, че могат да намалят възпаленията, причинени от ужилване на пчели и змийско ухапване, когато се прилагат локално.
Подобрява здравето и външния вид на кожата, намалява бръчките и стимулира заздравяването на кожните клетки, за да премахнат белезите и дефектите, когато се консумира.
Предотвратява рака
Едно от най-разпространените и трагични заболявания в света днес е ракът, така че всеки антикарциногенен хранителен продукт е силно похвален. Тученицата има значителни нива на витамин С и витамин А, които действат като антиоксиданти за предотвратяване на определени видове рак, особено белодробни и орални ракови заболявания.
Също така съдържа и беталаинови пигментни съединения, които придават на растението отличителен жълт и червен цвят.
Бета-цианините и бета-ксантините са пряко свързани с анти-мутагенни ефекти в организма, което означава, че те предотвратяват свободните радикали да причиняват мутации в здравите клетки, като по този начин помагат да се предотврати развитието на рак.
Подобрява зрението
Витамин А и бета-каротин са свързани с подобряване на здравето и зрението на очите в продължение на много години.
Тученицата може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация и катаракта чрез елиминиране на свободните радикали, които атакуват клетките на окото и причиняват тези общи заболявания, свързани с възрастта.
Укрепва костите
Минералите, налични в тученицата, го правят здравословен избор за хората, които искат да предотвратят костна загуба.
Калцият, магнезий, желязо и манган са всички елементи, необходими за развитието на костната тъкан и за ускоряване на лечебния процес на костите в тялото ни.
Това може да помогне за предотвратяването на остеопороза, общо състояние, свързано с възрастта, което засяга милиони хора.
Подобрява циркулацията
Високото съдържание на желязо и мед в тученицата означава, че тя ще стимулира производството на червени кръвни клетки.
И двата вида минерали са от съществено значение за повишаване на кръвообращението, чрез доставяне на повече кислород до основните части на тялото и увеличаване на лечебната скорост на клетките и органите.
Освен това, желязото и медта също помагат за подобряване на растежа на косата и метаболитната ефективност!
Как да приготвим и използваме тученица в кухнята ?

Стъблата и цветните пъпки са годни за консумация. Подстрижете здравите стъбла близо до корените, като използвате остър нож.
Готви се при ниска температура за по-кратък период, за да се запазят повечето хранителни вещества. Въпреки че антиоксидантните свойства се намаляват значително при пържене и варене неговите минерали, каротини и флавоноиди могат да останат непокътнати.
Ето някои съвети за използване:
⇒ Пресни, сурови листа могат да се използват като салата и като зеленчуков сок.
⇒ Свежите, нежни листа се използват в салатите. Подправени и леко задушени стъбла и листа, служи като странично ястие с риба и пилешко.
⇒ Използва се също и в супа и къри (Goni soppu curry) и се яде с ориз в много приятни рецепти за ястия от южна Индия.
⇒ Разбърква се и се смесва с други подобни, като спанак и зеленчуци.
Внимание – странични ефекти
Единственият потенциален недостатък, който научните изследователи са открили за тученицата, е относително високото съдържание на оксалова киселина, което води до образуването на камъни в бъбреците.
Ако вече страдате от камъни в бъбреците, избягването му може да е добра идея. Въпреки това, варенето му във вода причинява много оксалова киселина, която трябва да се елиминира, без да се губят много други полезни хранителни вещества.
Ползвана литература:
- Хипогликемични и панкреатични защитни ефекти на екстракт от Тученицата (2017, януари ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=Portulaca+oleracea
- Vafa Baradaran Rahimi, Противовъзпалително и антиоксидантно действие на екстракт от Тученица (27 януари, 2019) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337267/
- Клинични ефекти на семената на Portulaca Oleracea върху дислипидемия при затлъстели деца – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4240324/
РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИЯ САЙТ ТУК:
http://www.borovprashec.bg/produkt-kategoriya/apl/
ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ ТУК:
APL-Здраве с клетъчна храна
@kletachnahrana · Уеб сайт за здраве и грижа за здраветоhttps://www.facebook.com/kletachnahrana