0 items - 0.00лв.

Your shopping cart is empty

Why not add some items in our Shop
За контакт: borovprashec.original@gmail.com +359 884 09 02 25

Тученица- 10 изключителни ползи за здравето, отслабване и лечение

by Borov Prashec

Тученицата има много предимства, които помагат в предотвратяването и лечението на заболяванията. Нека подробно разгледаме ползите :

Подобрява здравето на сърцето

По отношение на повишаването на силата на вашата сърдечно-съдова система, тученицата може да помогне по различни начини.

Най-забележително, изследователите са открили високи нива на омега-3 мастни киселини в пюрета, по-високи, отколкото в някои рибени масла, които широко се считат за най-добрият източник на тези полезни мастни киселини.

Омега-3 помагат да се намали количеството на „лошия“ холестерол в организма и да се стимулира по-здравословен холестеролен баланс в кръвта ни.

Консумирането на храни, които са с високо съдържание на омега-3, е показало значително намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания, както и атеросклероза, като по този начин се предотвратяват сърдечни атаки и удари.

Освен това калият, намиращ се в тученицата, може да намали артериалното налягане.

Клинични проучвания доказват антибактериални, противовъзпалителни и антиоксидантни свойства и е известно, че регулира липидния и захарния метаболизъм в организма.

Отслабване

Тученицата е с много ниско съдържание на калории, но е богат на хранителни вещества и е пълна с високо съдържание на диетични фибри.

Това означава, че хората могат да се чувстват пълни след хранене с нея, без да увеличават значително калориите, като по този начин им помагат да отслабнат и да поддържат диетата си.

Насърчава развитието на малките деца

Въпреки че изследванията все още са в ход, ранните проучвания показват, че високите нива на омега-3 в храненето на малки деца са довели до намаляване на някои развиващи се разстройства, включително аутизъм, ADHD и други проблеми, засягащи милиони деца по целия свят.

Лекува стомашно-чревни заболявания

Някои хора могат да се отдръпнат от алтернативните медицински терапии за различните си здравословни проблеми, но в традиционната китайска медицина тученицата (известен като Ma Chi Xian в китайската медицина) е широко използван за лечение на всичко, от диария и чревно кървене до хемороиди и дизентерия.

И дори и днес тя се използва за лечение на голямо разнообразие от чревни заболявания.

Тези предимства се дължат главно на органичните съединения, които се намират в пури, включително допамин, ябълчена киселина, лимонена киселина, аланин, глюкоза и много други.

Грижа за кожата

Заедно с стомашно-чревни проблеми, тученицата може да помогне за лечение на голямо разнообразие от кожни заболявания, както добре.

Високите нива на витамин А, комбинирани с коктейла от съединения, намиращи се в тази „плевел“, означават, че могат да намалят възпаленията, причинени от ужилване на пчели и змийско ухапване, когато се прилагат локално.

Подобрява здравето и външния вид на кожата, намалява бръчките и стимулира заздравяването на кожните клетки, за да премахнат белезите и дефектите, когато се консумира.

Предотвратява рака

Едно от най-разпространените и трагични заболявания в света днес е ракът, така че всеки антикарциногенен хранителен продукт е силно похвален. Тученицата има значителни нива на витамин С и витамин А, които действат като антиоксиданти за предотвратяване на определени видове рак, особено белодробни и орални ракови заболявания.

Също така съдържа и беталаинови пигментни съединения, които придават на растението отличителен жълт и червен цвят.

Бета-цианините и бета-ксантините са пряко свързани с анти-мутагенни ефекти в организма, което означава, че те предотвратяват свободните радикали да причиняват мутации в здравите клетки, като по този начин помагат да се предотврати развитието на рак.

Подобрява зрението

Витамин А и бета-каротин са свързани с подобряване на здравето и зрението на очите в продължение на много години.

Тученицата може да помогне за предотвратяване на макулна дегенерация и катаракта чрез елиминиране на свободните радикали, които атакуват клетките на окото и причиняват тези общи заболявания, свързани с възрастта.

Укрепва костите

Минералите, налични в тученицата, го правят здравословен избор за хората, които искат да предотвратят костна загуба.

Калцият, магнезий, желязо и манган са всички елементи, необходими за развитието на костната тъкан и за ускоряване на лечебния процес на костите в тялото ни.

Това може да помогне за предотвратяването на остеопороза, общо състояние, свързано с възрастта, което засяга милиони хора.

Подобрява циркулацията

Високото съдържание на желязо и мед в тученицата означава, че тя ще стимулира производството на червени кръвни клетки.

И двата вида минерали са от съществено значение за повишаване на кръвообращението, чрез доставяне на повече кислород до основните части на тялото и увеличаване на лечебната скорост на клетките и органите.

Освен това, желязото и медта също помагат за подобряване на растежа на косата и метаболитната ефективност!

Как да приготвим и използваме тученица в кухнята ?

Стъблата и цветните пъпки са годни за консумация. Подстрижете здравите стъбла близо до корените, като използвате остър нож.

Готви се при ниска температура за по-кратък период, за да се запазят повечето хранителни вещества. Въпреки че антиоксидантните свойства се намаляват значително при пържене и варене неговите минерали, каротини и флавоноиди могат да останат непокътнати.

Ето някои съвети за използване:

⇒ Пресни, сурови листа могат да се използват като салата и като зеленчуков сок.

⇒ Свежите, нежни листа се използват в салатите. Подправени и леко задушени стъбла и листа, служи като странично ястие с риба и пилешко.

⇒ Използва се също и в супа и къри (Goni soppu curry) и се яде с ориз в много приятни рецепти за ястия от южна Индия.

⇒ Разбърква се и се смесва с други подобни, като спанак и зеленчуци.

Внимание – странични ефекти

Единственият потенциален недостатък, който научните изследователи са открили за тученицата, е относително високото съдържание на оксалова киселина, което води до образуването на камъни в бъбреците.

Ако вече страдате от камъни в бъбреците, избягването му може да е добра идея. Въпреки това, варенето му във вода причинява много оксалова киселина, която трябва да се елиминира, без да се губят много други полезни хранителни вещества.

Ползвана литература:

  • Хипогликемични и панкреатични защитни ефекти на екстракт от Тученицата (2017, януари ) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/?term=Portulaca+oleracea
  • Vafa Baradaran Rahimi, Противовъзпалително и антиоксидантно действие на екстракт от Тученица  (27 януари, 2019) – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6337267/
  • Клинични ефекти на семената на Portulaca Oleracea върху дислипидемия при затлъстели деца – https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4240324/

РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИЯ САЙТ ТУК:

http://www.borovprashec.bg/produkt-kategoriya/apl/

ПОСЛЕДВАЙТЕ НИ ТУК:

APL-Здраве с клетъчна храна

@kletachnahrana  · Уеб сайт за здраве и грижа за здраветоhttps://www.facebook.com/kletachnahrana

Share this article

Leave a comment