0 items - 0.00лв.

Your shopping cart is empty

Why not add some items in our Shop
За контакт: borovprashec.original@gmail.com +359 884 09 02 25

ШОКОЛАД И КАФЕ-ЩАСТИЕ И СЪЛЗИ

by Borov Prashec

Кафе: ползи и вреди за здравето, митове и факти

Кофеинът повишава нивото на допамин в мозъка, което ни кара да се чувстваме по-енергизирани и по-забавни. Пиенето на кафе в умерена степен има положителен ефект върху централната нервна система: подобрява настроението, повишава физическата и умствената дейност.

Да започнем с божествената миризма. Не е чудно, че ни харесва толкова много: вдишването на аромата на кафе стимулира производството на хормони на удоволствието от мозъка, което кара душата ни да се чувства уютна и топла. Една минута до бръмчащата кафе-машина и животът отново се подобрява.

upload

Но феновете на ободряваща напитка имат по-важна причина за радост. Последните проучвания доказаха, че в нормални количества е безобидно и дори полезно. Основният ефект на кафето върху човешкото тяло се дължи на кофеина. Преди се смяташе, че кофеинът е стимулант, но се оказа, че той само блокира самоинхибирането на нервната система. Поради това не позволява на тялото да „заспи“, облекчава умората, подобрява яснотата и скоростта на мислене. Кофеинът също разширява кръвоносните съдове и може да помогне при главоболие, причинено от спазми.

Учени от университета в Минесота смятат за несъмнено класифицирането на кафето като наркотици. Те са съгласни, че все още има някакво пристрастяване към кафето, но по-вероятно е свързано с навика за добро. По подобен начин любителите на палачинки със сладко вечер ще изпитат известен дискомфорт, ако им поднесете риба за вечеря. Но те няма да бъдат „счупени“: ще се разстроят, ще кажат няколко лоши думи и ще се справят без палачинки.

качванеДруг предразсъдък говори за вредното въздействие на кафето върху сърцето. Но той беше многократно опроверган. Например китайските учени отбелязаха, че потребителите на кафе имат нарушение на сърдечния ритъм, което е с 6% по-малко вероятно от тези, които не го пият. Индикаторът, разбира се, не е впечатляващ, но също така не е отрицателен, така че можете да успокоите вашия „ мотор“.

Учените също недвусмислено говориха за ефекта на кафето върху черния дроб. Систематичната употреба на напитката значително намалява вероятността от рак на черния дроб и дори диабет. А тези, които редовно пият кафе, е по-малко вероятно да получат рак на простатата и гърдата. Така че слуховете за опасностите за здравето му са измислени.

Колко вредно е кафето?

Доколкото не следвате мерките в неговото използване. Когато тялото работи с "повишена скорост", той активно изразходва енергия, витамини и минерали. Рано или късно идва момент на изтощение, от което нашите клетки започват да работят на загуба. Кофеиновата нервност и тревожност се проявяват, има главоболие и замаяност.

Кафето има благоприятен ефект върху нашето състояние, когато сме спокойни и имаме резерв от сили след добра почивка. Но да пиете кафе в развълнувано състояние, с хронична умора и още повече, „захапвайки цигара“ означава да освободите зъл джийн от бутилка.

Най-опасната комбинация е кафето с алкохол. Кофеинът улеснява проникването на алкохол в мозъка, но за известно време ви позволява да поддържате яснотата на мисълта. Следователно кафето с коняк може да провокира "трезва интоксикация" : изглежда, че все още можете да пиете, но междувременно краката вече не държат. Но най-лошото в тази комбинация е, че тя провокира смъртоносни сърдечни аритмии.

Ефектът на кафето върху бременността също зависи от дозата. Ако надвишите дневната норма на кофеин (200 mg), рискът от раждане на бебе с разцепена болест на устните и сърцето се увеличава.

Ароматизирана напитка стимулира секрецията на стомашен сок, така че може да причини стомашни болки на празен стомах. Кафето е лошо за стомаха за тези с гастрит или язва. Ако не сте в състояние напълно да изоставите любимия си еликсир, пийте слабо кафе с мляко.

Защо шоколадът е полезен и каква скрита вреда причинява

Защо шоколадът е полезен и каква скрита вреда причинява

Любимият деликатес на деца и възрастни отдавна е оценен не само заради вкуса, но и заради полезните му свойства. Днес ще говорим за продукт като шоколад - ползите и вредите за човешкото здраве от тази сладост все още са загадка за някои.

Ползите от шоколада за човешкото тяло

Първото нещо, което идва на ум, когато става въпрос за полезните свойства на шоколада, е благоприятният ефект върху нервната система като цяло и по-специално естественият ефект на антидепресанта . Учените многократно са доказвали, че употребата на какаов продукт има благоприятен ефект върху емоционалния фон, а също така повишава мозъчната активност. Когато попадне в човешкото тяло, той стимулира производството на серотонин, вещество, пряко отговорно за подобряване на настроението, така че особено препоръчително е да се използва в депресивно състояние.

Поради високото си съдържание на калории, той е отличен източник на енергия, така че често се използва от хора, които се нуждаят от тласък на енергията в момента.

Говорейки конкретно за женското тяло, е особено полезно да се използва в периода на изразено предменструален синдром , придружен от промени в настроението и високо ниво на стрес.

Редовната и умерена консумация на шоколад намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, както и инсулт и като цяло има благоприятен ефект върху съдовата система. Той е полезен за хора, страдащи от хипертония , тъй като понижава кръвното налягане.

Какаовото масло представлява приблизително 20% от общия продукт. Тази съставка принадлежи към така наречените диетични мазнини, има благоприятен ефект върху възстановяването на клетките.чернодробните , а също така ефективно намалява възпалителните процеси в човешкото тяло.

Какаото съдържа много полезни за организма витамини и минерали: В, Е, РР витамини, фосфор, калций, магнезий, желязо, цинк, манган, мед, както и най-важните омега-6 мастни киселини. Този компонент има тонизиращ ефект, а в допълнение - помага за премахване на натрупаните токсини и токсични вещества от човешкото тяло.

 
Защо шоколадът е полезен и каква скрита вреда причинява

Благодарение на полезните си съставки, този продукт има благоприятен ефект върху кожата: възстановява структурата и здравия й цвят, изглажда бръчките.

Соевият лецитин почти винаги е включен в закупените плочки на рафтовете на магазините. Всъщност това е биологично активна ароматизираща хранителна добавка. Той съдържа химически компоненти, които помагат за разтварянето и изгарянето на излишните мазнини в човешкото тяло. Този компонент също има значителен холеретичен ефект. Той предотвратява развитието и образуването на камъни в жлъчния мехур, а освен това именно с негова помощ се усвоява усвояемостта на организма от консумираните витамини и лекарства.

Не се страхувайте от този компонент: той се използва в много сладкарски и млечни продукти, добавя се в бебешката храна и като аптека при лечението на определени заболявания - алергични реакции, атеросклероза, заболявания на сърдечно-съдовата система.

В допълнение, малка консумация на тъмен шоколад има лечебен ефект върху възпалено гърло , затова се препоръчва да го използвате при настинки. Освен това помага за укрепване на имунитета като цяло.

Полезни свойства в козметологията

Какаовото масло има уникални свойства против стареене, подобрява еластичността на кожата и възстановява загубения тонус. Благодарение на минералите, съдържащи се в сладката плочка, лицето придобива свежест, здрав цвят и сияние. Благодарение на този ефект те обичат да използват продукта като част от маски, ексфолианти и лечебни обвивки.

За да има полза от маската за лице, тази съставка се смесва в равни пропорции с други компоненти, които са избрани в зависимост от типа кожа:

  • За суха кожа се смесва с кокосово масло, както и течни витамини А и Е;
  • За мазна кожа ще бъде полезно да я смесите с бяла глина или нискомаслено кисело мляко;
  • За нормална кожа продуктът се смесва със съставки като банан или ябълка.
Ако искате да дадете нежна кожа ...
 
Ако искате да придадете на кожата си меко и кадифено усещане, смесете 100 грама разтопен шоколад с 3 супени лъжици смляно кафе и използвайте сместа като скраб за тяло. След първото нанасяне ефектът ще бъде забележим: кожата ще стане по-гладка и стегната. Такъв състав може да се използва два до три пъти седмично, без да навреди на кожата.
 

Също така сладката съставка се използва в антицелулитни обвивки, например в комбинация с люти чушки. Чили пипер на прах (само половин чаена лъжичка) трябва да се смеси с разтопени тъмни плочки (100 грама) и да се нанесе върху проблемните зони, след което да се увие с филм. След 30-40 минути съставът на обвивката трябва да се отмие с топла вода и след това можете да вземете контрастен душ, за да постигнете по-добър ефект.

Вреда за този продукт

Вредният ефект на шоколада е, че той е много висококалоричен продукт. Нейната калории на 100 грама е около 500 единици, което представлява 20-25% от дневните калории, консумирани от възрастен. В допълнение, той съдържа голям брой прости въглехидрати, така че този продукт не е удовлетворяващ. Въпреки факта, че съдържа голямо количество захар, тя съдържа още повече мазнини, като основата е какаовото масло.

 
Защо шоколадът е полезен и каква скрита вреда причинява

Следователно, при прекомерна употреба на този десерт, нивата на холестерола се повишават значително, кръвната захар се повишава и рискът от развитие на заболявания на сърдечно-съдовата система се увеличава. Излишно е да казвам, че в допълнение към това, при прекомерна консумация на благинки, наднорменото тегло бързо се натрупва и има ли риск от развитие на захарен диабет?

Както в случая с всеки друг мастен състав, прекомерната консумация на деликатеси може да провокира кожни проблеми: може да бъде както алергичен обрив, така и диатеза (главно при деца), както и акне и възпаление при жени и мъже на всяка възраст.

Ще засегнем и използването на w & # ...
 
Докосваме се и до използването на шоколад през нощта: вреди ли или полза? Друго скрито вещество в състава, което може да бъде вредно, е кофеинът. Съдържа толкова в една плочка, колкото в чаша разтворимо кафе. Ето защо си струва да откажете да ядете вкусотии през нощта, както и да го давате на малки деца.
Повишената консумация на този продукт води до повишено кръвно налягане, повишена сърдечна честота, тахикардия.

Горчивите и тъмни видове сладки лакомства съдържат голям брой танини, които свиват кръвоносните съдове, така че тези видове силно не се препоръчват за хора, които страдат от мигрена.

 
Защо шоколадът е полезен и каква скрита вреда причинява

В допълнение, фрагменти от вредни и опасни за хората насекоми и дори гризачи може да се съдържат в евтин продукт от неизвестен производител! Затова винаги трябва да избирате по-скъп и висококачествен продукт от надежден доставчик .

Млечно-белите десерти, наред с другите съставки, имат високо съдържание на захар, така че прекомерната им употреба със сигурност е вредна за зъбния емайл.

В допълнение към всички други фактори, учените са установили известна зависимост с прекомерната й употреба. 

Видове шоколад и как да направите правилния избор

В продажба има 4 основни вида на този сладък продукт:

  • Горчив (съдържа от 70% какао в състава си);
  • Тъмен (от 50 до 70% какао);
  • Млечен (до 45% какао);
  • Бял
 
Защо шоколадът е полезен и каква скрита вреда причинява

Кой е най-здравословният шоколад? Очевидно продуктът, който има най-високо съдържание на какао сред останалите съставки, е най-полезен. Освен това млечните и белите изделия се преработват силно, поради което се губят голям брой от всички полезни свойства, което означава, че тъмните и горчиви продукти се считат за най-полезните за човешкия организъм.

Като цяло белите стоки могат да бъдат класифицирани като абсолютно вредни стоки: не само че не съдържа положителните свойства на традиционните шоколадови барове, но и много евтини съставки със съмнително качество се използват при производството му: например хидрогенирана растителна мазнина и палмово масло, мляко на прах, евтино какаов заместител и заместител на захарта, ароматизатори.

Обобщавайки, можем да кажем, че най-полезен е висококачествен продукт с високо съдържание на какаово масло и какаови зърна, съдържащ само естествени съставки без излишни вредни „добавки“. Важно е да гледате обаче не само състава, но и да обръщате внимание на общото съдържание на калории и по-специално на съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати. В допълнение, производителят и цената на стоките играят важна роля. Въпреки това, дори спазвайки всички правила при избора на продукт, не бива да се прекалявате с неговото използване, защото в този случай мярката е от ключово значение.

Човек може да яде не повече от 40 грама горчиви или тъмни стоки на ден, без да навреди на здравето. Когато става въпрос за млечни или бели стоки, нормата е само 25-30 грама. Освен това трябва да помните, че можете да ядете шоколад само ако употребата му се вписва в дневния ви прием на калории и не го надвишава с повече от 100 единици.

 

http://www.borovprashec.bg/

Share this article

Leave a comment