0 items - 0.00лв.

Your shopping cart is empty

Why not add some items in our Shop
За контакт: borovprashec.original@gmail.com +359 884 09 02 25

РАЗГЛЕДАЙТЕ ИЗУМИТЕЛНАТА ТРАНСФОРМАЦИЯ НА ЦИМЕНТОВА ФАБРИКА В ХОТЕЛ

by Borov Prashec

В началото на 70-те години на миналия век, когато Рикардо Бофил, тогава млад архитект, се влюбил  във формите циментова фабрика, изоставена от 1968 г. в Sant Just Desvern, предградие на Барселона, той бил поразен от пръв поглед.

Пътувайки към западните покрайнини на Барселона, пейзажът в Sant Just Desvern включвал бетонни блокове, огромни силози, комини, издишващи дим. Все още активен по това време, индустриалният комплекс от 31 000 квадратни метра трябвало да бъде демонтиран месец след това посещение. За архитекта това било идеалната възможност да задоволи копнежа му за пространство. Като се погрижи за тази гниеща фабрика, той би могъл да й даде втори живот.

„По време на първото си посещение в циментовата фабрика изведнъж си помислих, че ужасното може да се превърне в красиво, по същия начин, по който идиотията понякога може да се превърне в гений. Променяйки начина на гледане на обекта, сякаш чрез калейдоскоп, започнах да си представям различните естетически системи, включени в това произведение: брутализъм, чрез твърдата и скулптурна обработка на материала; сюрреализъм, чрез безполезността, парадокса на стъпалата никъде или чисто разбити обеми; абстракция, чрез събличане на форми и линии в пространството. Реших да запазя тази фабрика, да превърна грозотата в произведение на изкуството и да създам студиото си вътре. "

Първоначално индустриалното чудовище се състояло от 30 монументални силози, четири километра, обхващащи мрежа от подземни тунели и различни големи помещения  посветени на хостинг машини.

Вижте как имотът премина от стар индустриален обект в пищно и оживено пространство.

 

 

Share this article

Leave a comment