0 items - 0.00лв.

Your shopping cart is empty

Why not add some items in our Shop
За контакт: borovprashec.original@gmail.com +359 884 09 02 25

ИСТОРИЯТА НА КУБЧЕТО НА РУБИК

by Borov Prashec

Почти всички са запознати с прекрасния логичен пъзел - кубчето на Рубик. Въпреки това, малко хора знаят историята на произхода му.

Най-известният пъзел в света е изобретен през 1974 г. от унгарски скулптор и професор по архитектура Ерно Рубик.Рубик работи като преподавател по индустриален дизайн и архитектура в катедра „Интериорен дизайн“ на Будапещската академия за приложни изкуства и занаяти.Тридесетгодишният Ерно Рубик през 1974 г. все още не знаел, че след няколко години ще стане първият официален милионер от Източния блок. Мислейки да направи учебно помагало за своите ученици, той не подозирал, че ще шокира света.През есента на 1974 г. 30-годишният гений Рубик се опитал да обясни математическата теория на групите на своите ученици, и за да може материалът да се научи най-добре, той използва като презентация куб, направен от 26 многоцветни миниатюрни дървени кубчета. Както сега изобретателят казва, първоначално експериментира с кубчета, направени от хартия, картон и пластмаса. И решението за сглобяването на единен дизайн от 26 елемента не е било лесно и то не се е случило веднага. Инженерът се борил дълго време над задачата да създаде единен механизъм, при който отделни елементи ще се въртят, без да се нарушава единството на структурата.

През 1975 г. Рубик получава унгарски патент за своето изобретение. Производството на експериментална промишлена партида кубчета обаче става едва в края на 1977 г. Първият производител на кубчета била малка кооперация в Будапеща, която пуска кубчето като коледна играчка за Коледа 1978 година. Пъзелът се появява на пазара  под името "Вълшебен куб" (Buvuos Kocka) в цветни опаковки. Преди световния триумф на най-продавания пъзел в историята, който всеки осми жител на планетата е държал в ръцете си, кубът на Рубик все още  е много, много далеч. Факт е, че в края на 1977 г. ограничено количество от Кубът на Рубик, произведен в Унгария и достигнал до западните страни не завладява веднага Запада.

Възможно е събитията да са се развивали по-нататък със скорост на охлюв, ако някой Тибор Лаци, немски компютърен предприемач от унгарски произход, който случайно видя кубчето на Рубик по време на  командировка в Унгария, не се заинтересува от играчката. Тибор влиза да пие кафе в модно кафене и забеляза пъзел в ръцете на сервитьора. Любител на  математиката, Люки останал очарован от играчката и започнал да я популяризира с Том Кремер - успешен изобретател на игри и основател на Seven Towns Ltd

Идеални играчки за куб на Рубик
Истинската „кубическа“ инвазия започва едва през 1980 г., когато в резултат на съвместните усилия на Том Кремер и Тибор Луки, корпорацията „Идеална играчка“ закупува лиценза за производството на куба на Рубик (именно тя дава на пъзела името „Кубът на Рубик“), произвежда 1 000 000 броя , след което тя започна да рекламира и продава тази играчка по цял свят. За няколко години са произведени около 100 милиона "легални кубчета" и дори повече - фалшификати. През 80-те години вероятно всеки десети жител на цивилизования свят се е докоснал до магическия куб. На запад Кубът на Рубик се появява през май 1980 г., а в СССР Кубът идва при "масите" през 1981 година. Според някои сведения правото на производство на играчки струва на СССР немислимата сума  за съветския човек от 3 милиона долара . Учителите били първите, които усетили силата на пъзела - цели класове целенасочено, без да излизат в междучасие , съсредоточено въртели куба. Учениците го нареждали и по време на уроци под бюрата.  Училищата провеждали „затворени“ първенства за бързина - имало  легендарни личности, които успели  да го наредят за една минута през първите години на „кубизация“ (на Рубик му отнема   цял ​​месец да го нареди за първи път).

 

 Кубчето станало най-добрият подарък, който можел да се даде по всеки повод : за рожден ден, сватба,Коледа. 

Говори се, че известни британски учени - този път психолози, са дали пъзела на антропоидите. Отначало шимпанзетата реагирали с изключителен интерес към него, но след това започнали да се притесняват, тревожността се превърнала в силно вълнение, сравнимо с отчаянието. Една от маймуните изхвърлила кубчето от клетката, другата се опита да го изяде, третата от гняв го разбива на малки парченца. Но така не реагирали  само маймуните!  Според наблюденията на тези учени и техните невропатологични колеги, някои хора, завъртяли играчката в ръцете си за повече от час безрезултатно, започнали да се изнервят, да се ядосват, хората, които са били прекомерно небалансирани, станали агресивни, имали силно желание да счупят куба. Не се знае колко точно, но изглежда, че малки пластмасови кубове са били пуснати за продажба на услугите на такива експанзивни хора, създадени да бъде „наказана“ упоритата играчка. Към покупката бела приложена инструкция, в която било казано какво може да се направи от детайлите на счупено кубче.

Световен шампион от 1982 г.През 1982 г. в Будапеща се провежда световното първенство по нареждане на кубчето на Рубик. В него участвали представители на 19 държави - победители в национални първенства. За решаване на предложените три задачи. Отчетено е най-доброто време от три опита. Всеки участник в състезанието получил нов куб на компанията Politoys. Всички кубчета били еднакво сложно заплетени с 25-30 завъртания с помощта на компютър. Компютърът е програмиран като генератор на произволни числа и по неизвестен начин определя въртеното лице на куба, посоката и ъгъла на въртене. Преди началото на отброяването всеки участник в състезанието получава 15 секунди, за да изучи първоначалното оцветяване на куба и да избере решение. Състезателите били длъжни да наредят куба за не повече от 60 секунди. Най-доброто време за изграждане - 22,95 секунди показва 16-годишен студент от Лос Анджелис Мин Тхай ,а един от кандидатите за победа набързо счупва два куба подред и бил дисквалифициран. По ирония на съдбата първото световно първенство съвпада с пиковата популярност на Кубчето. Скоро вълната на световното вълнение ще започне да утихва и стотици милиони кубчета ще се скрият в прашни кътчета. Но преди това имало още няколко години.

Нямало  проблеми с продажбите на пъзела, имало проблеми и с производството. Унгария физически не можела да направи повече от няколко милиона броя годишно. Фабриките за кубчето на Рубик  се отварят в Хонконг, Тайван, Коста Рика и Бразилия.

Страстта към играчката нямала езикови, социални и възрастови граници. Начело на глобалното движение били младежите, учениците и студентите. Трудността при сглобяването на куба отприщил поток от специални публикации по проблема: били публикувани над 60 книги. 

Още през 1980 г. кубът получава националната награда на Унгария за най-добро изобретение и печели конкурси за най-добра играчка в САЩ, Великобритания, Франция и Германия. През 1981 г. кубът попада на показ в Нюйоркския музей за модерно изкуство (MOMA). През същата година излиза ограничено издание в Англия.

Royal Puzzle е версия на кубката на Рубик, посветена на сватбата на принц Чарлз и лейди Даяна на 29 юли 1981 г.
Кралски пъзел: Лейди ДаянаКралски пъзел: Принц Чарлз

 

Човекът, който сточл в началото на икономическото чудо на кубчето на Рубик, Том Кремер , запазил ярка вяра в трайния потенциал на пъзела. Кремер го смятал, подобно на Monopoly или Scrabble, за игра на всички времена. Възползвайки се от удобната ситуация, през 1985 г. английската компания Seven Towns, собственост на Kремер, откупува правата върху куба и до 1991 г. много внимателно и избирателно започва бавно да го пуска отново на пазара. Победителното завръщане на „играчка № 1“ започва през 1996 г., когато усилията на същия Том Кремер продават 300 хиляди кубика в САЩ и 100 хиляди във Великобритания година по-късно.

Том Кремер и Ерно Рубик, 2007 г.
На снимката: Том Кремер и Ерно Рубик, 2007 г.

Заслужава да се отбележи, че през 90-те години кубът намери втори живот - с появата на персоналните компютри се появи и виртуален куб на Рубик за Windows. Става възможно да се реди на кубче на компютър. Обаче оживен, осезаем, силно скърцащ кубът на Рубик, дори и днес все още  не е рядкост! Може би това е причината, въпреки факта, че по-младото поколение предпочита електронните игри, днес Кубът на Рубик отново се превръща в най-добре продава в много страни.

През 2013 г. Rubik представи обновения куб на Rubik , революционната разлика в който беше липсата на цветни стикери - те бяха заменени от по-практични и красиви пластмасови вложки. В същото време беше обновен и пъзелният механизъм (за първи път от много десетилетия !!), който получи сферично ядро, специален вид пластмаса, която осигурява плавно плъзгане и меки завои.

Що се отнася до изобретателя, в своите непълни 40 години той става милионер, най-богатият  човек в Унгария и човек на легендата, като обиколч целия свят, бързо се умори от общественото внимание и се оттегля, за да се включи спокойно в своите експерименти и изобретения в основаното от него студио на Рубик. Прочутата змия Рубик, която се появи по този начин - разработването на древния китайски геометричен пъзел „ танграм “, също имаше огромен успех, но дори и тя е повече от далеч от популярността на незабравимо кубче.

Енре Рубик сега живее в предградие на Будапеща, като от време на време прави значителни и квазирелигиозни изявления пред пресата. Всяка година много любители и колекционери на пъзели празнуват рождения ден на Рубик - 13 юли 1944 г.

През 1988 г. Ерно Рубик основава Международната фондация „Рубик“, за да подкрепи младите изобретатели. От 1990 г. Рубик е председател на Унгарската инженерна академия, от 1996 г. - неин почетен председател. През 1983 г. е удостоен с унгарската държавна награда, а през 1995 г. - награда на Денес Габор за креативност и иновативна дейност. Сега Рубик се интересува от компютрите и търси възможности, които могат да променят отношенията между компютъра и потребителя.

Броят на комбинациите от кубката на Рубик (математика).

Броят на пермутациите за кубката на Рубик 2х2х2
Броят на пермутациите за куба на Рубик 3x3x3
Броят на пермутациите за куба на Рубик 4x4x4
Броят на пермутациите за кубката на Рубик 5x5x5

Кубът на Рубик: само факти

  • 43,252,003,274,489,856,000 възможни комбинации и само 1 правилно решение.
  • Над 350 милиона кубика рубик, продадени по целия свят. Ако ги поставите на 1 ред, тогава лентата от кубчетата на Рубик може да бъде положена от Северния до Южния полюс.
  • Открит от професора по архитектура и дизайн Ерно Рубик през 1974 г. в Будапеща като учебно ръководство по геометрия и не е изнасян от Унгария до 1980 г.
  • Оригиналното име, дадено от изобретателя, е „Magic Cube“. Пъзелът е преименуван на Кубът на Рубик след представяне на най-старото изложение за играчки в Нюрнберг през 1980 г. и последващата милионна поръчка за Съединените щати.
  • На пика на популярността през 1980 г. всеки пети жител на земята извива пъзела!
  • Размерът на страната на оригиналния куб на Рубик е 57 мм. Това е "златният стандарт" на играчката, изчислен от Ерно Рубик и все още спазен от марката на Рубик.
  • Стотици хиляди пъзели видеоклипове в YouTube
  • Първото световно първенство за Куб на Рубик отиде в Унгария през 1982 г. и беше спечелено от студент от Лос Анджелис на име Мин Тайланд, който събра кубчето на Рубик за 22.95 секунди. Състезанията се провеждат в няколко категории: сглобяване с една ръка, крака, затворени очи и дори под вода на един дъх.
  • Смята се, че британецът Греъм Паркър, който го получи като подарък за 19-ия си рожден ден и накрая го сглоби за първи път наскоро, на 47-годишна възраст, т.е. след 26 години!

www.borovprashec.bgShare this article

Leave a comment