0 items - 0.00лв.

Your shopping cart is empty

Why not add some items in our Shop
За контакт: borovprashec.original@gmail.com +359 884 09 02 25

ДА УХАЕ НА КОЛЕДНИ СЛАДКИ-ЛЕСНИ РЕЦЕПТИ

by Borov Prashec

КОЛЕДНИ СЛАДКИ

Необходими продукти:

  • брашно -3 чаши
  • масло-   50 грама
  • захар/за сиропа/-1 чаша
  • захар/за карамелизиране/-половин чаша
  • бакпулвер-1бр.
  • вода-3/4 чаша
  • смес от смлени подправки по желание/канела,индийско орехче,кардамон,карамфил/-2 ч.л.

Начин на приготвяне:

  • Изсипете захарта за карамелизиране в подходящ съд и загрейте докато захарта добие приятен карамелен цвят.
  • Добавете водата при непрекъснато бъркане,останалата захар,маслото и подправките.Сиропа е готов щом захарта се разтвори напълно.Свалете от огъня и охладете.
  • Пресейте брашното с добавения към него бакпулвер и добавете към него охладения сироп.Замесете меко тесто.
  • Разточете тестото на лист с дебелина 6-7 мм и изрежете каквито фигурки пожелаете. и намажете с яйчен жълтък.
  • Бисквитките се пекат 8-10 мин  в предварително загрята фурна на 200-220градуса.

КОЛЕДНИ ЕЛХИЧКИ

Необходими продукти

  • брашно-2,5 чаши
  • яйца-3 бр.
  • масло-100 гр.
  • мед-2 супени лъжици
  • захар-1 супена лъжица
  • бакулвер-1бр.

Начин на приготвяне:

От това тесто могат да се приготвят не само бисквити с различна форма,но и фигури с различна големина.

  • Смесете всички продукти и замесете меко тесто.
  • За приготвяне на елхички изрежете звездички с различна големина.
  • За слепване използвайте бяла глазура.

Рецепта за яйчена глазура:

  • 1 белтък
  • 180гр. пудра захар
  • 1 ч.л. лимонов сок

Студеният белтък заедно с лимоновия сок се разбива до получаването на пяна.Без да се спира разбиването постепенно се добавя и захарта до получаване на лепкава бяла глазура.

За бисквитки:

-150 г захар
- 200 г масло
- ванилова захар на вкус
- 1 яйце

- 3 супени лъжици какао
- 300-350 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер (или 0,5 с. л. гасена сода)

Смесете маслото със захарта и ваниловата захар, добавете яйцето, разбъркайте добре. Добавете какаото, бакпулвера, брашното и  замесете тестото. Разточете тестото с дебелина 6-7 мм, изрежете различни фигури.

Покрийте тавата с хартия за печене или намажете с олио, разпределете фигурите, сложете във фурната, предварително загрята до 180 градуса. Печете 15-20 минути.

За глазура:

- 0,5 чаши пудра захар;
- 3-4 с.л. вода;
- хранително оцветяване по желание.

 Водата,  захарта и оцветителя  загрейте до 50 градуса като бъркате.Ако глазурата е  течна, добавете малко повече захар, ако е прекалено гъста, добавете малко вода.

Поставете готовата глазура в сладкарска торбичка, украсете охладените бисквитки. Вместо сладкарска торба можете да използвате обикновена найлонова торбичка.

 

www.borovprashec.bg

 



Share this article

Leave a comment